Ako správne upiecť pečená kura s chrumkavou kôrkou

Na to ako pripraviť pečené kura nájdete mnoho rád. Každá gazdinka vám povie ten svoj zaručený postup ako to správne urobiť. V mnohých rodinách sa dokonca vedú spory ako kura správne upiecť tak, aby bolo vnútri šťavnaté a z vonku malo krásnu chrumkavú kôrku. Je to niekedy naozaj skutočná veda rozhodnúť sa aký postup zvoliť. Upiecť kuru na bruchu? Na chrbte? Alebo je lepšie otáčať ju počas pečenia? Ďalšie zložitá otázka je ako dlho by sme mali kuru piecť na koľko stupňov? Na všetky tieto otázka sa vám pokúsime odpovedať tak, aby vaše pečené kura bolo zaručene tým najlepším aké ste kedy jedli. 

Správne pripravené pečené kura je lahôdkou pre každého

Kura s červenou paprikou
Lahôdka v podobe kuraťa

Aby sa pečenie kuraťa stalo jednoduchým rituálom, ktorý vám pomôže pripraviť dokonalý nedeľný obed stačí si osvojiť týchto zopár rád ktoré vám pomôže zorientovať sa v správnom postupe. Už sa vám tak nikdy nestane, že vaše pečené kury budú vnútri suché, málo slané a koža mäkká. Celý proces by mal začať už pri samotnom zakúpení mäsa. Ak bude mäso nekvalitné ani správny postup nemusí zaručiť lahodný obed. Kurča by malo mať správnu ružovú farbu, nezapáchať a pôsobiť čerstvo. Najlepšie urobíte ak ho zakúpite u kvalitného, skúseného predajcu. Pred samotnou prípravou treba ako prvé kuru poriadne umyť a v prípade potreby odstrániť perie. Potom mäso dôkladne utrite kuchynskými utierkami a poriadne nasoľte zvonku aj zvnútra, kura okoreňte svojimi obľúbenými koreninami, ale nie príliš, aby korenie neprebilo chuť kuracieho mäsa. Takto okorenené a nasolené kurča nechajte marinovať aspoň 2 hodiny. Vhodným spôsobom prípravy dokonalého pečeného kuraťa je piecť ho v rúre postojačky a to za pomoci špeciálneho skleneného špicu, alebo zaváraninovej fľaše, prázdnej plechovky od piva alebo použite bábovkovú formu, ktorej vnútorný otvor prekryte alobalom. Keď sa bude kurča piecť po stojačky nemusíte mať starosti s jeho otáčaním, kurča bude upečené rovnomerne zo všetkých strán. Rúru si predhrejte na 200 stupňov a kura pečte asi hodinu pokiaľ nie je kôrka dokonale chrumkavá. Kvalitné kuracie mäso a mäsové výrobky nájdete na webovej stránke http://www.kurakralovske.sk.