Ak vás omrzelo si stále variť iba čaj či kávu, skúste si uvariť domace pivo. Zaberie Vám to síce trochu viac času, ale výsledok bude stáť za to. Najjednoduchší spôsob na varenie domáceho piva pre začiatočníkov je z mladinového koncentrátu. Mladinový koncentrát je výrobok profesionálneho pivovaru, kde sa po pridaní chmeľu do piva odstráni prebytočná tekutina. Celý proces sa uskutoční pri nízkej teplote, aby sa v pive uchovali všetky vitamíny a esenciálne látky. V našom E-shope Domáci-pivovar.sk nájdete celý rad mladinových koncentrátov rôznych typov, druhov, obsahu alkoholu či kútov sveta. Je len na Vás, ktorý typ piva máte radi.
Samotné varenie piva Vám zaberie približne hodinu ale domáce pivo budete môcť vypiť približne do mesiaca, pretože na varení piva najviac času zaberie samotné kvasenie.
Ako začať s varením domáceho piva?
Na začiatku by som spomenula, že Vám bude stačiť chuť, zvedavosť a trochu trpezlivosti. Znie to ako staré známe klišé, ale bez toho to jednoducho nepôjde. Okrem tohto budete ešte potrebovať:
- Mladinový koncentrát,
- Domáci pivovar,
- Kvasný cukor,
- Pivné kvasnice,
- Vodu,
- Dezinfekciu
Postup na výrobu piva je nasledovný: najprv si musíte všetko čo príde do kontaktu s pivom poriadne vydenzifikovať a umyť. Tento krok je dôležitý preto, aby sa do piva nedostali neprospešné baktérie. Potom si nahrejte vodu v hrnci a vložte do nej zavretý mladinový koncentrát, pretože keď bude zohriaty lepšiu konzistenciu, približne takú ako med. Potom mladinový koncentrát nalejte do fermentačnej nádoby, kde sme predtým naliali asi 2-3 litre vody. Zmes poriadne premiešajte. Potom dolejte vodu do požadovaného objemu na ktorý je mladinový koncentrát vyrobený. Nezabudnite ešte na pivné kvasinky a kvasný cukor. Pivné kvasinky si rozrobíme v pohári vody a potom nalejeme do nádoby. Ešte nám ostáva pridať kvasný cukor, približne 1 kg cukru na 23 l piva. Tak, a základ pre domáce pivo je pripravený. Fermentačnú nádobu poriadne zavrieme viečkom a do kvasnej zátky najeleme vriacu vodu. Po približne 1,5 týždni prestane voda v zátke bublať. Vtedy je dokončené prvotné kvasenie. Pomocou hustomeru zistíme, či obsah alkoholu je taký aký ma byť. Ak áno, môžeme domáce pivo nafľaškovať. Najlepšie do tmavých sklenených fliaš s patentom na zatváranie. Teraz nastane ďalšie ťažké obdobie čakania, aby prebehlo aj sekundárne kvasenie. Po približne 2 týždňoch kvasenia môžete domáce pivo okoštovať. Ak chutí ako má a výsledok stojí za to, môžete pozvať návštevu či už kamarátov, rodinu, známych či susedov a spraviť si príjemne posedenie pri domácom pive. Nezabudnite proces opakovať a vychutnať si ďalšie druhy piva kedykoľvek to bude možné.