Makovník je chutný koláč s priaznivými účinkami na naše zdravie

Sladká chuť je pre mnohých ľudí povzbudivá, dodáva im energiu, psychickú pohodu a dokonca pomáha prekonávať mnohé úlohy. Je to sila nielen pre vaše chute ale aj pre váš mozog. Ak máte príjem cukru pod kontrolou, tak to nemôže byť na škodu a vďaka rôznym formám cukroviniek si môžete osladiť ťažšie chvíle. Cukor je spracovávaný v rôznych podobách a nachádza sa takmer vo všetkých potravinách. Záleží len na vás pre čo sa rozhodnete – cukríky, keksy, lízatka, čokoláda v akejkoľvek podobe. Alebo máte v obľube koláče či zákusky? A čo tak skĺbiť sladké so zdravím? Konkrétnym príkladom tejto kombinácie je napríklad makovnik. Je to vlastne závin, ktorý je plnený makom. Môžete vyskúšať aj iné príchute ako sú orechy či tvaroh.

Doprajte svojmu telu blahodárne účinky maku v podobe chutného makovníka

Makovnik podľa tradičného receptu
Ingrediencie do chutného makovníka

Mak je úžasná a vzácna potravina nielen vďaka svojej chuti, ale predovšetkým pre svoje účinky. Priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, má ukľudňujúci účinok, je bohatý na vápnik, ale aj iné minerály, podporuje imunitu a priaznivo pôsobí na srdce a pevnosť kostí. Keď sa táto superpotravina stane súčasťou vášho jedálnička, tak čoskoro budete pociťovať jej blahodárne účinky na svoje zdravie. Perfektným koláčom, ktorý podčiarkuje chuť maku je makovník. V kuchárskych knihách nájdete rôzne verzie receptov na makovník, keďže ide o jedlo, ktoré má svoju históriu, tak sa v priebehu rokov a vplyvom jednotlivých lokálnych kuchýň recepty obmieňali a vznikli rôzne odnože. Základom každého chutného makovníka je predovšetkým kvalitný a čerstvo pomletý mak. Ostatné ingrediencie by samozrejme nemali kvalitou a čerstvosťou zaostávať. Z jednotlivých ingrediencií je potrebné vypracovať kysnuté cesto, ktoré má dostatočne dlhú dobu odležať, aby zväčšilo svoj objem a bolo pripravené na pečenie. Makovník je koláč, ktorý má tvar závinu. Preto pri jeho zhotovení je dôležité cesto rovnomerne rozvaľkať a naniesť naň makovú plnku, ktorá by mala byť v správnej hrúbke, aby bol koláč dostatočne šťavnatý a nie príliš suchý. Cesto sa následne zroluje a vytvaruje sa závin, ktorý môžete dať piecť.

Makovník je sladkosť z ktorej nemusíte mať výčitky

Makovník je fantastický koláč nielen vďaka svojím priaznivým účinkom na zdravie, ale aj vďaka tomu že ho môžete jesť kedykoľvek. Je vhodný na raňajky, na desiatu, na obed, poobede alebo na večeru. Milujú ho nielen deti, ale neodolajú mu ani mnohí dospelí. Ak máte záujem vyskúšať doma makovník, siahnite po overených receptoch, ktoré sú zárukou fantastického finálneho výsledku, pretože makovník nie je len kvalitný mak ale aj mäkučké cesto. Šikovných odborníkov, ktorí ponúkajú pestrú škálu sladkých koláčov vrátane makovníka nájdete na internetovej stránke https://magazin.penam.sk/.